Мария Петрова

Най-старият манастир в Европа е то се знае – у нас

Потвърдено и от архивите на Ватикана, най-старият манастир в Европа е в българското село Златна ливада. Известен е като Златноливаденски или Чирпански манастир. Към днешна дата, е действаща женска обител.

Според сказанията, през лето 343-то, край село Златна ливада, Чирпанско, де и днес личат основите на някогашна римска крепост, замръкнал Свети Лаврентий. Светецът пътувал по Виа Диагоналис – пътя, свързващ Сердика и Константинопол. Прибирал се от Вселенския събор, свикан от синовете на Константин Велики.

По местата, де го сварила нощта, върлувала страшна чума. Отдал се светецът на пост и молитва в близка пещера и призовал местните храм да вдигнат, от болестта да се избавят. Изградили го на мястото на древно тракийско светилище. Отишла си прокобата. В почит към светеца, през 373-та година, кръстили манастира на негово име.

Историята за кръщението на Чирпанския манастир “Св. Лаврентий” е част от житието на светеца, както и от хрониките на Александрийската патриаршия. Както и други български светини и той не бил пожален. Пален, разрушаван, издиган отново. Разширен по инициатива на Людмила Живкова и днес той посреща многобройни гости.

Обителта пази препис от Реймското евангелие. Над неговия богато украсен оригинал, дълги години клетва към поданиците си полагали френските крале, от Анри III до Луи XIII – без да знаят, какво пише на страниците. За тях, старобългарският бил магическо писмо – и всъщност, изместим ли фокуса към значението на писмеността, наистина е.

Въпреки, че информационната табела обявява, че текат проучвания на обителта, нищо подобно не се случва. Мястото е тихо и спокойно и скоро рехабилитация не е виждало. Както и на много други прекрасни места у нас, шепа хора, които се броят на пръстите на едната ръка, се грижат да поддържат искрата жива и гостоприемна.

Питайте за “Египетската икона” на Свети Лаврентий. Дарена е през 2003 г. от втория човек след Вселенския патриарх – Александрийския патриарх Петър VII, който отговаря за паството в египетските земи и лично дошъл на поклонение в манастира.

На до 20 км. разстояние са още много интересни места като Светилището на нимфите в Каснаково, Александровска гробница, Узунджовската църква, музеите на Хасково.

0 Comments